luni, 7 ianuarie 2008

să-i acceptăm pe ceilalţi şi pe noi înşine


Shakespeare a spus : „Fiecare este o oglindă pentru celălalt, în care se vede pe sine însuşi.” Ar trebui să învăţăm să ne vedem pe noi înşine în alte persoane. Aşa învăţăm să-i acceptăm pe ceilalţi şi pe noi înşine şi să ne folosim talentul şi abilităţile pentru a face faţă situaţiei, fără a-i judeca pe alţii, sau pe noi, ci încercând să avem atitudinea potrivită pentru a rezolva situaţia. Abilităţile Sociale şi beneficiile acestora nu pot fi negate.
Unele dintre motivele pentru care suntem atât de intoleranţi faţă de ceilalţi şi dată de noi este datorită a două credinţe eronate:
Prima este aceea că există o cale dreaptă. Cel mai adesea, calea cea dreaptă este calea mea pe care am păşit dintodeauna sau calea acceptată în general. În mod ironic, progresele pe care le facem derivă din atitudinile anterioare. Ceea ce este acceptat azi ca fiind adevărata cale, a fost calea cea greşită în trecut. Moda este un prim exemplu în acest sens.
A doua credinţă eronată este aceea că trebuie să fim buni la toate lucrurile şi întotdeauna să fim potriviţi tuturor situaţiilor. Fiecare are diferite talente, abilităţi şi îndemânări şi are o experienţă diferită care a modelat aceste abilităţi. Cu toate că suntem foarte mândrii de talentele noastre şi acestea fac parte din propria identitate, suntem foarte duri cu noi înşine când nu avem o anumite abilitate care ne împiedică să avem rezultate bune într-un anumit domeniu. Perfecţionismul este o atitudine foarte dură. Ar trebui să ne acceptam aşa cum suntem, cu aptitudinile şi limitările noastre şi în acelaşi fel ar trebui să ne comportăm şi cu ceilalţi. Decât să judecăm cine e bun şi cine nu , ar fi mai bine să ne întrebam: „Cum putem să ne unim forţele astfel încât să răspundem adecvat provocărilor pe care le întâlnim?”.

Niciun comentariu: